Week 18

Het wordt een bonte bedoening

Je bent nu bijna halverwege je zwangerschap. Je ziet het niet alleen, maar begint het ook steeds duidelijker te voelen. Je baby heeft nog voldoende ruimte in de baarmoeder en tuimelt dat het een lieve lust is. Hoewel lichaamsbeweging ook voor jou goed is, is tuimelen dat niet. Je bent nu ongeveer 4 kg zwaarder en dat kan je in je rug beginnen voelen.

Mama: stap voor stap 

Een zware last?

Bijna elke zwangere vrouw krijgt last van rugpijn. Misschien is dat bij jou nu al het geval. Je baarmoeder is immers bijna zo groot als een kleine meloen. Daardoor verplaatst het zwaartepunt van je lichaam zich wat meer naar voren en ga je je gewrichten onbewust anders belasten. Dit kan voor ongemak in de onderrug zorgen. Let extra op als je uit bed stapt of vanuit een zittende positie rechtstaat. Maar ook buigen, tillen of gewoon staan kan je rug al belasten. Je bekkenbeenderen komen immers wat losser te zitten.

Ontstoken blaas?

Niet alleen je bekken wordt wat losser, maar ook het spierweefsel ter hoogte van de urinewegen verslapt. Hierdoor kan er wat urine in je blaas achterblijven na het plassen. Dit vormt een ideale voedingsbodem voor bacteriën en dus voor een blaasontsteking. Behandel je dit niet, dan kan het tot een nierbekkenontsteking leiden en dit is een ernstige aandoening. Blijvende nierbeschadiging of voortijdige weeën zijn geen ondenkbare gevolgen hiervan. Veel drinken is de boodschap. 

Hoe groeit mijn baby?

Bonte baby 

Rond deze periode kan je je baby steeds beter voelen bewegen. Hij maakt volop tuimelingen en ligt daardoor afwisselend met zijn hoofdje boven of beneden. Komt de duim dicht bij de mond, dan kan hij zijn hoofd draaien en met zijn lippen en tong beginnen te zuigen. Overigens kan je baby nog meer bewegingen uitvoeren zoals zijn lichaampje buigen of strekken. Als je baby niet tevreden is met zijn positie in de baarmoeder, kan hij zich gewoon verplaatsen en zelfs buitelingen maken.

Slimme beweger 

Hoe meer je baby beweegt, hoe meer zijn hersenen worden geprikkeld. Het is immers daar dat de bewegingen worden gecoördineerd. De deling van de zenuwcellen is voltooid en via kleine bloedvaatjes wordt er vocht aangemaakt dat de hersenen en het ruggenmerg omgeeft. Dat vocht moet vrij kunnen doorstromen. Is dat niet het geval, dan kan je kindje een waterhoofdje krijgen. Dat kan zelfs al in de baarmoeder verholpen worden. Vanaf deze week nemen zijn hersenen met ongeveer 90 gram per maand toe. 

Van al dat bewegen zou je dorst krijgen en dat is misschien ook bij je baby zo. Hij begint al flink te drinken en als gevolg daarvan ook te plassen. Veel drinken is ook voor jou heilzaam tegen hoofdpijn, constipatie en aambeien. Meer daarover in week 19.