De Temperatuurmethode en
Cervixslijm waarnemingen

Of je wel of niet in de vruchtbare fase van je cyclus zit, kun je aan twee dingen zien: je lichaamstemperatuur en de aan- of afwezigheid van vruchtbaar cervixslijm. Hieronder leggen we uit hoe je dat kunt doen. 

Lichaamstemperatuur 

In principe zal je temperatuur rond je eisprong licht stijgen. Tegen de tijd dat je volgende menstruatie zich aandient weer dalen. Als je zwanger bent, blijft je temperatuur op dit iets hogere niveau. Aan je temperatuur kun je dus zien wanneer je vruchtbaar bent, en zelfs – als je temperatuur aan het eind van je cyclus niet daalt – of je misschien zwanger bent.

Vragen over de Temperatuurmethode? 

Heb je vragen over de Temperatuurmethode, dan kun je deze stellen door dit formulier in te vullen:

Door je aan te melden ga je akkoord met ons privacybeleid.

De thermometers hieronder zijn geschikt om de temperatuur mee op te meten.

Je lichaam tijdens een cyclus

Een nieuwe cyclus begint met de menstruatie. In de loop van deze nieuwe cyclus zal een eisprong plaatsvinden. Net voor en tijdens die eisprong ben je het meest vruchtbaar. Door je temperatuur te meten en op te letten of je vruchtbaar cervixslijm ziet, kun je redelijk goed vaststellen wanneer je eisprong plaatsvindt en de kans om zwanger te worden dus het grootst is. Zeker als je dit enkele maanden doet en de gegevens noteert op een cycluskaart, zie je – in de meeste gevallen – een patroon.

Let op: mocht je met je kinderwens naar een huisarts gaan, dan vraagt deze je ook om eerst drie maanden je temperatuur op een cycluskaart bij te houden.  

Het cyclusoverzicht

Op de cycluskaart noteer je van een cyclus elke dag je lichaamstemperatuur. Eventueel noteer je er ook je waarnemingen van het cervixslijm op. Je begint op de eerste dag van je menstruatie, dat is dag 1 van je cyclus. Dat is overigens de dag dat je menstruatie doorzet, dus niet de dag dat er eventueel wat lichte bloedvlekjes te zien zijn.


Cycluskaart downloaden

Wil je ook zo'n handige kaart om alles van je cyclus bij te houden? 
Klik op de knop hieronder om de cycluskaart aan te vragen.

Vruchtbaar cervixslijm

Rond je eisprong is je cervixslijm van optimale kwaliteit. Dit cervixslijm zorgt dat de innesteling van een eventueel bevrucht eitje kan plaatsvinden. Ook de overlevingskans van zaadcellen is in dit slijm het grootst. De ene vrouw merkt elke maand duidelijk dat ze vruchtbaar cervixslijm heeft, de ander niet of nauwelijks. Het vruchtbare slijm is met enige oefening makkelijk te herkennen. Het is rekbaar (als je het tussen je vingers houdt, vormt het een draadje), doorzichtig, soms lichtgeel of met wat wit erin en voelt glad aan. Na de eisprong wordt het slijm weer troebel, plakkerig of verdwijnt volledig. 

Sympto-Thermale methode

De combinatie van de temperatuurmethode, cervixslijmwaarnemingen en baarmoederhals onderzoek is de Sympto-Thermale methode.

"Sympto-Thermaal" verwijst naar het symptoom van het cervixslijm ("sympto"), dat is de activiteit van de eierstokken en wordt altijd geïnterpreteerd in samenhang met de temperatuursverschuiving ("thermaal"), wat duidt op een ovulatie.

Een derde, optionele waarneming: de controle van de baarmoederhals (cervix), is zeer nuttig in onduidelijke situaties, bijvoorbeeld wanneer de afscheiding (cervixslijm) niet kan worden waargenomen bij de vulva. Ook andere waarnemingen zoals tederheid van de borst, inter-menstruatiepijn en premenstrueel syndroom kunnen helpen bij de analyse.

Bij deze methode maak je dus van alledrie de manieren gebruik om je vruchtbare fase te herkennen. De Nederlandse site over (on)vruchtbaarheid heeft hiervan een e-boek gemaakt met duidelijke uitleg, heldere plaatjes en een cycluskaart waar je dit alles bij kunt houden.

Bestel deze vandaag nog, je kunt er gelijk mee aan de slag!

Hoewel de bijwerkingen van de pil inmiddels algemeen bekend zijn, is het nog steeds moeilijk om risicovrije en effectieve alternatieven te vinden. Deze site gaat over een methode die het mogelijk maakt om de vruchtbare en onvruchtbare fasen van de vrouwelijke cyclus nauwkeurig te identificeren: de Sympto-Thermale Methode: over jouw beheersing over jouw vruchtbaarheid.

De Nederlandse site over (on)vruchtbaarheid is ervan overtuigd dat alle vrouwen er veel baat bij zouden hebben om zich te bekwamen in de traditionele (handmatige) vaardigheden voor het in kaart brengen van de vruchtbaarheid; het leren interpreteren van je waarnemingen zal je een gevoel van onafhankelijkheid en empowerment geven terwijl je de leiding neemt over je eigen vruchtbaarheid.