Basiskennis

Als je weet wat er rondom vruchtbaarheid in je lichaam gebeurt en weet hoe je deze symptomen kunt herkennen, kun je deze informatie gebruiken. Daarom volgt nu eerst een uitleg over het mannelijk en het vrouwelijk lichaam. 

​Over de vruchtbaarheid van man en vrouw

De teelballen van de man maken voortdurend zaadcellen, maar de eierstokken produceren maar een keer in je cyclus een eicel. Dat is de eisprong. Na de eisprong kan het eitje binnen maximaal 12-18 uur bevrucht worden. Als ze binnen die tijd niet met een zaadcel in contact komt, sterft ze af. Pas in de volgende cyclus kan er dan weer een bevruchting plaatsvinden.

De vrouw

Afbeelding 1: De inwendige geslachtsorganen van de vrouw (bron)

1. Eileider, 2. Blaas, 3.Schaambeen, 4. G-plek, 5.Clitoris, 6. Urinebuis, 7. Vagina, 8. Eierstok, 9. Dikke darm, 10. Baarmoeder, 11. Fornix uteri, 12. Baarmoederhals, 13. Endeldarm, 14. Anus

Het baarmoederlichaam zelf is een peervormig orgaan. De wanden ervan zijn gemaakt van sterke spierlagen. Ze zijn van binnen bedekt met slijmvlies (het baarmoederslijmvlies), dat tijdens de cyclus wordt opgebouwd en weer wordt afgestoten (dat is de menstruatie). In het begin van de zwangerschap nestelt het eitje zich in dit slijmvlies en het groeit dan tijdens de zwangerschap in de baarmoederholte.

Afbeelding 2: (bron)

Eileiders

In de buikholte liggen de eileiders. Zij komen elk aan een kant van het bovenste deel van de baarmoeder uit. De uiteinden van de eileiders zijn vingervormig, bewegen en kunnen zich over de eierstok uitspreiden om de vrijgekomen eicel op te vangen. De pruimvormige eierstokken zijn met banden aan beide zijden van de bekkenwand bevestigd. In de eierstokken zitten bij de geboorte al alle eicellen die ooit zullen rijpen. In totaal begint het meisje met ongeveer 400.000 eicellen, waarvan er uiteindelijk maar ongeveer 400 zullen rijpen. De eierstokken produceren bovendien de vrouwelijke geslachtshormonen, progesteron en oestrogeen. (Hierbij gaat het in feite om verschillende oestrogenen, maar voor het gemak noemen we ze samen oestrogeen). 

Vaginaal slijm (mucus)

​Cervixslijm en zaadcellen werken samen

​Op de onvruchtbare dagen in de cyclus is de weg van de zaadcellen op weg naar het eitje versperd. Het cervixslijm dat in de baarmoederhals is gemaakt, sluit dan de toegang naar de baarmoeder als een taaie, vaste prop af. Daardoor kunnen de zaadcellen niet verder zwemmen en blijven ze in de schede. Het cervixslijm werkt als uitsmijter en door de zure omgeving in de schede sterven de zaadcellen na korte tijd af (Afbeelding 3).

Afbeelding 3: Baarmoeder op de onvruchtbare dagen.

Afbeelding 3: Baarmoeder op de onvruchtbare dagen. 

De slijmprop sluit de baarmoederhals af voor de zaadcellen. De zaadcellen sterven na korte tijd in de schede.

Het cervixslijm wordt vloeibaarder. De crypten worden wijder en de zaadcellen kunnen naar boven zwemmen.

Afbeelding 4: Baarmoeder op de vruchtbare dagen. 

De weg van de zaadcellen

Elke keer dat een man klaarkomt, worden ongeveer 200 tot 700 miljoen zaadcellen via de zaadleiders en de urinebuis geloosd. In de vruchtbare periode komen ze via de schede in het cervixslijm en verdelen zich over de crypten van de baarmoederhals (Afbeelding 6). De eerste zaadcellen bereiken de eileiders al een uur na de zaaduitstorting. De andere stijgen in de loop van de volgende dagen op naar de eileiders. Omdat de zaadcellen in deze tijd van de cyclus nog een tijd in leven kunnen blijven in de baarmoederhals, kan er ook nog enkele dagen na het vrijen een bevruchting plaatsvinden.

Bron plaatje

Afbeelding 5: Weg die de zaadcellen afleggen vanuit hun plaats van ontstaan in de teelballen van de man tot aan de plaats van bevruchting van de vrouw.

Anatomie van de mannelijke geslachtsorganen
1=urineblaas, 2=schaambeen, 3=penis, 4=zwellichaam, 5=eikel, 6=voorhuid, 7=urinebuis, 8=dikke darm, 9=endeldarm, 10=zaadblaas, 11=zaadleider, 12=prostaat, 13=Cowperse klier, 14=anus, 15=zaadleider, 16=bijbal, 17=teelbal, 18=scrotum

Bevruchting, innesteling en zwangerschap 

Hoewel meerdere zaadcellen de eicel bereiken, is er in het algemeen maar eentje die toegang krijgt tot de eicel. (Afbeelding 5). De zaadcel en de eicel versmelten. Vanaf nu kunnen andere zaadcellen de eicel niet meer binnendringen. 

De bevruchte eicel gaat zich onmiddellijk delen (5). Terwijl ze dit doet, verplaatsen trilhaartjes en spiersamentrekkingen van de wand van de eileider haar in de richting van de baarmoeder. Tegen de tijd dat de eicel in de baarmoeder terechtkomt, is het baarmoederslijmvlies precies voorbereid op een zwangerschap. Ongeveer zes dagen na de bevruchting nestelt het bevruchte eitje zich in het baarmoederslijmvlies (Afbeelding 5). Hier zal het groeien tot de baby klaar is om geboren te worden.

De vrouwelijke cyclus 

Wanneer een eicel in een cyclus niet bevrucht wordt, sterft deze af. Ongeveer 12 tot 16 dagen na de eisprong begint de menstruatie. Daarna begint je lichaam weer van voren af aan. In een van beide eierstokken rijpt een nieuwe eicel. Bij de eisprong wordt deze uit de eierstok gestoten en door de eileider opgevangen. Als deze weer niet wordt bevrucht, word je 12 tot 16 dagen later weer ongesteld. Dit systeem noemt men de cyclus van de vrouw. De cyclus wordt door centra in de hersenen bestuurd en begint de eerste dag van de menstruatie en eindigt de laatste dag voor de volgende bloeding.

Afbeelding 6: Eicel en zaadcel

De fase voor de eisprong

​De werking van het oestrogeen 

Het oestrogeen dat in de bloedbaan komt, heeft in hoofdzaak twee effecten op de baarmoeder: 

  • Het baarmoederslijmvlies, dat tijdens de voorgaande menstruatiebloeding werd afgestoten, wordt opnieuw opgebouwd 
  • Hoe meer oestrogeen de eiblaasjes produceren, des te meer verandert het cervixslijm. Het wordt vloeibaarder en neemt aanzienlijk in hoeveelheid toe. 

Het slijm vloeit nu langzaam langs de schedewand naar buiten, naar de schede-ingang. Je kan dit zelf waarnemen en je weet dan dat in de eierstok een nieuwe eisprong wordt voorbereid.

De fase na de eisprong

​Na de eisprong schrompelt het lege eiblaasje ineen en verandert het in een klier, die vanwege zijn gele kleur het gele lichaam heet. Het gele lichaam produceert naast het oestrogeen het hormoon progesteron (Afbeelding 7).

Afbeelding 7 bron

De werking van het progesteron

  • Het opgebouwde baarmoederslijmvlies wordt op een mogelijke innesteling voorbereid. 
  • Het cervixslijm wordt weer taai, vermindert in hoeveelheid, en sluit het baarmoederhalskanaal in de vorm van een prop af. Het vloeit de schede niet meer in en kan dus ook niet meer aan de schede-ingang worden waargenomen. 
  • De lichaamstemperatuur stijgt met enkele tienden graden Celsius en blijft tot het einde van de cyclus verhoogd (temperatuurstijging) (Afbeelding 8). 

De temperatuurstijging geeft aan, dat de vruchtbare tijd voorbij is en dat er tot het einde van de cyclus geen eisprong meer kan plaatsvinden. 
Wanneer geen bevruchting plaatsvindt, verdwijnt het gele lichaam 12 tot 16 dagen na de eisprong en neemt de productie van progesteron en oestrogeen af. Hierdoor daalt de temperatuur weer naar het lage temperatuurniveau (Afbeelding 8) en het opgebouwde baarmoederslijmvlies met de menstruatiebloeding wordt afgestoten. Een nieuwe cyclus begint.

Afbeelding 8: Temperatuurverloop over 2 cycli.