Meer manieren om je vruchtbare periode te herkennen 

Naast de temperatuurmethode en het waarnemen van je cervixslijm zijn er nog andere manieren om je cyclus en dus je vruchtbare periode te herkennen. Ze zijn allemaal bedoeld als aanvulling op de temperatuurmethode en staan dus niet op zichzelf. We noemen ze hieronder op.

Je borsten

Je borsten kunnen in de loop van je cyclus voller en soms ook gevoeliger aanvoelen. Sommige vrouwen voelen echt een pijnlijke spanning in de borsten. Vaak begint dit gevoel van zware, gespannen borsten na de eisprong en eigenlijk is het voornamelijk een bevestiging van wat je temperatuur en eventueel je cervixslijmwaarneming je al vertelde.

Je kunt dit alleen als aanvullende informatie over de gebeurtenissen in de cyclus beschouwen en het bevestigt voor sommige vrouwen de interpretatie van slijm en temperatuur. Je kunt hoe je borsten aanvoelen noteren boven de temperatuurcurve met de letter B. 

Veranderingen aan je baarmoedermond

Tijdens de cyclus verandert je baarmoedermond. Als je maar weinig of geen cervixslijm kunt waarnemen, kun je ook aan je baarmoedermond voelen of je in je vruchtbare periode zit. Nadat je geplast hebt, kun je met twee vingers in je schede je baarmoedermond voelen. Eventueel duw je een beetje op je onderbuik om je baarmoeder wat omlaag te krijgen.

  • Je eisprong nadert: je baarmoedermond wordt zacht en gaat iets open. Omdat hij wat hoger komt te liggen, kun je hem nog maar net voelen.
  • Na je eisprong: je baarmoedermond sluit weer, wordt hard en je kunt er weer beter bij.

Wil je hier meer over weten: In het e-boek over de Sympto-Thermale methode kun je hier meer over lezen.
Ovulatiepijn

Het kan zijn dat je eisprong pijnlijk aanvoelt. Dat heet ovulatiepijn en hoe dat voelt wordt heel verschillend omschreven. Lang, kort, een steek in de buik, vaak rechts of links, of juist een zeurderig gevoel in de gehele buik. De oorzaak van ovulatiepijn is niet precies bekend. De pijn zou afkomstig kunnen zijn van de eierstok, waarin het eiblaasje rijpt. Maar de oorzaken zou ook een prikkeling van het buikvlies kunnen zijn. Voel je ovulatiepijn, en wil je zwanger worden, dan is het een goede aanduiding van de vruchtbare periode. De kans op bevruchting is op dat moment hoger. Zeker als je ovulatiepijn samenvalt met een hogere temperatuur en vruchtbaar cervixslijm. 

De ovulatiepijn gaat samen met de eisprong, maar kan nooit – zoals wel vaak gedacht wordt – het tijdstip van de eisprong bepalen. Ovulatiepijn treedt voor of na de eisprong op en kan enkele dagen tot enkele uren duren. Het kan een bijkomend verschijnsel zijn van de vruchtbare periode en het kan de overige waarnemingen (cervixslijmpatroon, temperatuurverloop) bevestigen.  De ovulatiepijn geef je boven de temperatuurcurve aan met de afkorting '0' .

Tussentijdse bloeding

Tussentijdse bloedingen komen meestal door natuurlijke hormoonschommelingen tijdens je cyclus. Vaak zie je slechts rood- of bruinachtig slijm. Een wat sterkere bloeding die enkele dagen duurt kan ook voorkomen. Door middel van de temperatuurmeting op je cycluskaart kun je zien of het een menstruatie is of niet. Je kunt een tussentijdse bloeding in de rij 'bloeding' – naargelang de sterkte – met enkele puntjes of streepjes op de cycluskaart aangeven.

Overige symptomen

Misschien kun je nog meer symptomen waarnemen die samenhangen met het moment in je cyclus. Denk aan pukkeltjes op je huid, jeuk, haar dat vet wordt, een opgeblazen gevoel, vocht vasthouden, meer moeten plassen of dunnere ontlasting. Ook ben je op sommige momenten misschien prikkelbaar, sloom of juist heel actief en heb je meer of minder zin in seks.


Als je je eigen lichaam leert kennen zul je verschillende verschijnselen waarnemen. Dit soort waarnemingen noteer je op de cycluskaart in het vakje 'storingen, bijzonderheden'.